Wednesday, March 26, 2008

Planer og uførte øvelser

Dette har vi gått igjennom:
Stå, sitt, dekk under baklengs marsj
Sitt og dekk på avstand (jeg tenker det er viktig å ha gått igjennom disse øvelsene så tidlig som mulig så det blir lettere å få det frem senere)
Utg stilling med apporten

Plan for neste uken:
Kommando på bakover dekk
Ligge løs og vente på tur til å trene – mye bli trening.
Stå og bli med alle fire bena plantet i bakken mens jeg går bak henne.
Sitt og bli mens jeg går to skritt til siden og på skrått bakover(til one jump øvelsene)
Kommando på stå fra liggende og stå under baklengs marsj
Fri ved foten med holdter og vendinger


Det vanskeligste med å ha to hunder er å huske på at de er forskjellige, jeg har så utrolig lett for å trene som jeg alltid har gjort med Nemo. Han er vanskelig å motivere og trenger derfor høy forsterkningsfrekvens, jeg må strekke strikken uhyre sakte for å ikke å miste fart og attityd og øke kvaliteten på forsterkerne mine når han jobber lenge uten å bli belønnet. Han lar seg let distrahere og kunne like godt hett Emo, han blir nemlig fort trist og motløs og da vil han bare ligge i buret eller i sofaen.

Kry er tøffere enn toget, hun kaster seg uti alt og sjekker etterpå. Hun biter seg fast i ting og nekter å slippe, hun gir seg aldri når vi trener og vil bare mer mer mer!
Med en sånn type hund som henne kan jeg gå mye fortere frem og komme unna med mye mindre belønning, ikke minst tar jeg meg selv i å glemme å belønne med leke.(skrekk og gru) Det er helt ufattelig gøy med en hund som er så motivert på leker at hun jobber kun for det! Skikkelig stilig 
Jeg tror en gyllen regel må være å belønne så dårlig man kommer unna med, det er jo lett å merke om man belønner for dårlig eller for lite. Og så skal jeg huske å ikke ligge på 100% , det heter jo ikke 80 % regelen for ingenting!

Det som gjør klikketrening så spesielt bra er at i tillegg til å få frem øvelser så plukker vi gjerne fra hverandre øvelser og moment til grunnferdigheter og så sikrer vi at hunden virkelig forstår hva den skal gjøre.
Først får vi frem grunnferdgiheten, så prøver vi å lure hunden til å gjøre feil, om den klarer det tross våre forsøk blir den belønnet, om den bryter og gjør feil tar vi den tilbake og den får ingen belønning. Hunden lærer av å gjøre feil også. Og vi lærer hunden å fortsette å gjøre jobben sin tross forstyrrelser.
For eksempel apporten.
Kry har nå lært å komme inn med saker jeg kaster, men apporten består av flere deler eller grunnferdigheter som man kan proofe når man trener.
Hunden skal:
Holde fast uten å tygge til jeg sier takk uansett om jeg lokker med godbit, drar i apporten eller vifter med leker
Bevege seg med apporten i munnen både forover og komme i utgangstilling med den.

”Enhver normal hunds første innskytelse når den ser eller lukter godbiter er jo å spytte ut det den har i munnen. Dette er også grunnen til at mange mener man ikke skal bruke godbiter når man trener apport - hunden spytter jo bare ut apporten da!” Sitat fra Mortens blogg


Enda en bedre grunn til å lære hunden å holde fast til tross for godbiter som kommer frem.
Pirkearbeidet:
Det første jeg begynner med er å trene inn forståelsen av å holde apporten fast uten å tygge eller ta omtak. Jeg starter med hunden rett fremfor meg og belønner når hunden tar apporten og lener seg litt bakover. Da vet jeg at hunden holder apporten i et godt grep så jeg kan belønne dette.
Så gjør jeg det samme men slipper apporten litt før jeg tar et nytt tak, om hunden fortsatt holder apporten i et fast grep belønner jeg.
På tide å prøve å lure hunden til å gjøre feil; jeg tar opp en godbit og holder foran nesen til hunden, om den fortsetter å holde fast sier jeg takk og belønner, hvis den slipper forsvinner godbiten og apporten for en liten stund.
Når hunden kan dette begynner jeg å kaste inn flere forstyrrelser, kaster godbiter på bakken, lokker med leken, eller prøver å stjele apporten ut av munnen på hunden.
Så begynner jeg å legge på bevegelse bakover så hunden følger etter meg med apporten i munnen, jeg kaster inn alle forstyrrelser jeg kan tenke her også for å forsikre meg om at hunden forstår den skal holde fast i et hardt grep til jeg sier takk.
På tide å legge på utgangstilling, repeter denne noen ganger og gi så apporten til hunden idet den skal sette seg inn, før den svinger rompa inn og tilslutt når den står rett foran deg.
Nå har jeg baklengskjedet innkomsten med apporten og jeg kan gå videre til å få en medhjelper til å gi apporten til hunden før den får løpe inn til meg. Hunden må gjøre alle disse delene korrekt før den tilslutt får belønning ved takk og avlevering. Å få lov å fortsette i kjeden er også en belønning, så hold på kriteriene dine!

Vi har kommet så langt at hun kan plukke opp apporten fra bakken og holde fast i bevegelse, egentlig var målet for neste uke at vi skulle trene inn innkomst med apporten, men vi tyvstartet litt så nå har vi trent inn det også. Hun kan nå komme inn med apporten og sette seg pent på plass uten å tygge eller ta omtak og vente med å slippe til jeg sier takk.
Målet for neste uke er å få til en hel innkomst fra medhjelper med apporten.

Ukens motto:
Det blir like dårlig trening av for høye kriterier og for lav frekvens på belønningene, som det blir av for lave kriterier og for høy frekvens.
Så fortsett fremover!

Kry ser ut mot ruta og har allerede lagt en strategi for hvordan hun skal utføre øvelsen.

3 comments:

Simen said...

Du er så flink å oppdatere =D

Therese said...

Ah, ukens motto var genialt! Takk for påminnelsen. I morgen tror jeg jeg skal forsøke å føre logg på øktene igjen og se hvor mange av repetisjonene jeg egentlig belønner.

Frk.Badegakk said...

Tror jeg skal la gamlegutta være i fred, og heller starte på ny frisk når vi engang får oss en valp. Men det får bli en stund til, vil ikke "plage" disse her med en energibunt som det en valp er.

Gøy å lese hvordan det går med treninga deres. Virkelig inspirerende!=D