Tuesday, April 15, 2008

Pigs fly hunder del 2

Doggie zen vs å bruke forstyrrelsen som belønning

Belønne for at hunden holder fokus på deg med godbiter vs å belønne med lukteflekkene
Hvordan du skal gripe an dette problemet kommer an på hva slags hund du har.
Har du en hund som elsker godbiter kan du gå rett på løsning nr to å belønne alternative uforenelige atferder med godbiter eller leke. Har du derimot en ekte pig fly dog må du gå omveien med å bruke det hunden vil ha som belønning først.
Hvis ikke hunden syns dine belønninger er verdt å jobbe for må man bruke forstyrrelsen som belønning, men målet er å kunne overføre verdi fra det hunden din vil ha (lukteflekker, andre hunder osv) til det du vil hunden din skal ha (godbiter, leke)
En måte å overføre verdi på er å lære hunden å spise godbiter for å oppnå det den vil ha. Hvis jeg ser hunden min vil bort til en flekk stopper jeg og holder frem en godbit, om han spiser den får han vær så god til å bort og lukte. Om han derimot ikke spiser den går jeg bakover bort fra det han vil ha helt til han spiser det før jeg gir ham lov til å stikke.

Vi går ikke herfra før du har hatt det gøy!

Du kan bruke samme prinsippet når det gjelder leke. Har du bestemt at hunden skal leke før den kommer bort til det den vil ha, så gir du deg ikke før den leker!
Om du så må trekke deg unna hele veien hjem for å få hunden til å leke så skal du ikke gi deg. Hunden skal ta den belønningen du presenterer.
Etter hvert vil hunden lære hva som lønner seg og man overfører verdi fra det hunden vil ha til det du vil den skal ha. På dette stadiet må vi se på lekingen eller spisingen som hvilken som helst annen atferd man lærer hunden.
Akkurat som en sitt eller dekk må man se for seg hva man vil hunden skal gjøre, i hvilke situasjoner og så gradvis forme frem atferden til den er så bra som du vil ha den.
Det kan være lurt å ha en kommando for hver forstyrrelse hunden ikke klarer å leve uten. Løpe og lukte, løpe til godbitskål eller løpe og hilse på de andre.

Så målet ditt er å kunne belønne hunden med noe annet for å ignorere det den vil bort til, men for å komme dit må man starte med å belønne det du vil med det hunden vil.

Bur leker

Bruk alle mulige typer forstyrrelser for å overføre verdi til leken. Bur leker kan være en av forstyrrelsene.
Jeg har tidligere skrevet om hvordan man trener inn bur lekene her så det kommer jeg ikke til å skrive mer om. Jeg har imidlertidig tenkt å vise dere en video av hvordan man kan gå frem for å overføre verdi fra buret til lekingen. I starten av videoen viser jeg hvordan jeg gjør når jeg trener inn hold i halsbåndet mitt please trinnet og når jeg setter på signal, men i slutten av videoen viser jeg hvordan jeg bruker buret som belønning for å leke. Det er lett!
Når du har skapt mye verdi for å løpe inn i buret kan du presentere en leke for hunden, ikke gi deg før den leker. I min video er kriteriet at Kry skal ta tak i leken og legge vekten bakover, når hun gjør det sier jeg takk, hun slipper og får da signalet for å løpe inn i buret hvor hun får sine ettertraktede kjøttkake biter.
Du trenger ikke å gjøre det så avansert, bare dra frem leken, når hunden leker som du vil gir du signalet for å løpe inn og serverer de lekreste godbiter.
Du kan gjøre det samme bare ved å gi godbit når hunden leker bra, men ved å legge til å løpe i buret som allerede hunden elsker, får du enda bedre effekt!Med min setterblanding har jeg virkelig fått merke effekten ved å sende ham i buret og belønne der etter endt øvelse, enten det er en lekeøkt eller en perfekt stå under marsj. Han elsker å løpe(!) og etter å ha belønnet ham der inne får han ligge og godgjøre seg til neste økt uten å falle i intensitet ved å lukte på bakken, kikke på fugler eller filosofere mens jeg gjør meg klar for neste repetisjon eller skryter til treningskameratene av hvor strukturert treningen min har blitt etter jeg begynte med bur lekene.
Bur lekene er til for to ting: Å lære inn selvkontroll og å lære inn motivasjon.
Jeg ser på dette som en fin øvelse for oss i hvordan vi kan skape verdi for noe. Hvis du får hunden din til å spurte inn i buret så det kommer slædd klarer du absolutt å skape like mye verdi for lydighetsøvelser også. Enten ved å bruke samme fremgangsmåte som da du trente inn bur lekene eller ved å overføre verdien fra buret til øvelsen du vil trene inn.
Så moralen må være; har du ikke lært hunden din bur lekene så gjør det snarest!

Det fins flere hjelpemidler for å få hunden til å ignorere forstyrrelser, en av dem er:

Flyt

Tren med mye forstyrrelser tidlig!
For at hunden skal få en positiv opplevelse av forstyrrelser lønner det seg å trene med masse forstyrrelser tidlig. Tren 15 sitt mens noen klapper i hendene, skramler med metall eller leker med en annen hund. Hvis hunden din har fått 15 belønninger for å holde fokus tross andre ting som trekker oppmerksomheten vil det gå raskere å lære at bråk og andre nye ting bare betyr stor sjanse for belønning enn om man ikke begynner med konkurransetrening før du har ferdige øvelser og hunden må jobbe lange kjeder før den blir forsterket. Forstyrrelser blir da = liten sjanse for å bli belønnet, men om du trener en atferd til flyt blir forstyrrelser = stor sjanse for belønning.
Morten har skrevet to bra innlegg om flyt jeg avslutter med å oppfordre alle til å lese, de finner du her:
flyt hva er det
trening med forstyrrelser

6 comments:

Anonymous said...

Supert innlegg! Premack ruler! (man MÅÅ heldigvis ikke kjøre verken burleker eller konsekvent bruk av frisignaler for å lære hunden lydighet, men det er en annen sak :-)

Kry ser veldig lovende ut. Du har trent kjempebra!

ToneC said...

Så bra innlegg! Vi har jo begge hatt lignende problemer og kommet oss gjennom det på ganske lik måte, tror jeg. Tror jeg skal prøve å dra ut buret litt mer på lydighetsbanen, det funker jo som rakkern på ag-banen :) Jeg likte hvertfall videoen din og innlegget ditt, og ble inspirert til å jobbe videre! Men den when pigs fly-boken; var den så bra at du anbefaler å putte nesen i den? Tror det blir en stund til før det kommer en til hund i hus her, men den som lever får se!

Siv said...

Njei... 1/3 var skikkelig bra og fengende, 2/3 var litt sånn bla bla...Men dette er min helt subjektive opplevelse av bokn, så det kan jo hende andre finner den mer interessant

Nina said...

Hei Siv! Syntes innlegget ditt om "When pigs fly"- hunder var så bra at jeg har linket til dette i min blogg. Håper dette er greit, jeg er ikke helt inn i dette med blogging enda og kjenner derfor ikke alle "reglene"! ;)
Du skriver meget godt!!

Mvh Nina

Elin said...

Knallbra skrevet!

Kerstin said...

Veldig interesant og super bra innlegg Siv. Du er knallflink til å skrive:=) Så b ra med videoene du har lagt ut. Kjekt å se på Kry hvor flink hun er blitt.