Monday, April 16, 2007

Skolefremlegg

Og Nemo er selvsagt med, han har vært med rundt og hilst på folk i pausene og fått lekt med kaninskinnet. Det funker kjempebra, han drar ivrig og kommer tilbake for å bytte når jeg slipper. Kanin skinnet er den beste investeringen jeg har gjort, og samtidig med hvordan jeg tilbyr lekene( Drar de langs bakken og etterligner et dyr) Det hørtes fælt ut med et kaninskinn.
Og dermed er det duket for en tankaavsporing. Det er mange som mener at man ikke skal leke drakamp med hunden fordi den blir aggresiv. Det vil jo igjen si hvis jeg leker drakamp med et kaninskinn så vil jeg både få en aggresiv hund og en hund som er mer disponibel for å angripe smådyr som ligner kaninskinn leken? Man kunne kanskje se for seg at det er det som kommer til å skje fordi han er blitt forsterket så mange ganger med å bite i skinnet, i tillegg til at det lukter og beveger seg akkurat som en vanlig kanin.
Eller hva mener dere?

Jeg mener det er et alt for langt sprang å tro at hunder er så flinke til å generalisere. Dete r en rekke faktorer som forandrer seg fra når jeg leker med et kaninskinn og til står alene fremfor en kanin.
1. Jeg holder det ikke i hendene
2. En levende kanin lukter annerledes og oppfører seg annerledes enn et skinn
3. Det er ikke det samme å bite over. Mange hunder apporterer villig frosne fugler men ikke nyskutte
Det viktigste er at vi ikke er i en treningssituasjon. Dvs: jeg står foran ham, han tilbyr adferder og vet han blir forsterket når han fortsetter å tilby det jeg har klikket for. Så blir han forsterket ved å få lov å bite i skinnet.

Det er foreksempel stor forskjell på å leke med tørket grisehale og gå til angrep på en som fortsatt henger på grisen...

1 comment:

Paul said...

Godt sagt Siv! Og hvem bryr seg egentlig om bikkja tar livet av en kanin eller katt?