Monday, February 18, 2008

Første trenersamling

I helgen var vi på kurs hos Thomas og Fanny, første helgen på trenerutd del 2.
Det vi gikk igjennom i helgen var
• Belønningsplassering. Viktigheten av å kaste ballen inn i ruta ved belønning, på en rett linje etter slalomen eller inn i buret til hunden når den ligger der. Dette fikk vi øvet oss en god del på og jeg ser tydelig hvor jeg trenger å øve meg mer, kaste egenskapene mine er helt hinsides. Noen ganger er det perfekt, andre ganger går de helt andre veier enn jeg hadde planlagt, spesielt om jeg må kombinere presisjon og fart. Jeg jobber med noen tagpunkt og skal legge dem ut om de funker.
• Irritation is motivation! Vi fikk i oppgave å velge oss ut en ting vi hadde irritert oss over iløpet av dagen med hunden vår, noe som påvirket vår relasjon til dem i en negativ retning. Så skulle vi skrive det om til hva hunden skulle gjøre, hvordan vi skulle gå frem for å gjøre det og GJØRE DET! Det er veldig lett å se gjennom fingrene med at hunden drar når man går tur og man blir kanskje litt irritert, helt til man skal bære et bur i den ene hånden og hunden i den andre. Er det greit at hunden drar da også? Man kan ikke plutselig bli sur og si til hunden, da får man stå for valget sitt. Har man valgt at det er greit hunden drar så får man stå for det. Hvis ikke må man gjøre noe med det!
• Hvor bra det er å lære inn triks. Dette gjør hunden kroppsbevisst, styrker/strekker muskler hos hunden og hunden lærer å takle feil. Når vi shaper lærer vi hunden at selv om belønningen uteblir lønner det seg å fortsette og jobbe. Dette er spesielt viktig for hunder som skal konkurrere og må gå hele program uten belønning, da må den ha lært at det ikke lønner seg å pipe eller gi opp men jobba på!
• Noen av triksene man kan lære er å strekke seg, sitte bamse(styrker ryggmusklene), sitte bamse og reise seg derfra til stå på to, alle fire ben i en boks, balansere på noe (gymball) eller sette snuten mot halen(strekk) Husk å trene det inn på begge sider. I tillegg styrker det samholdet mellom deg og hunden og dere vil få et bedre samarbeid.
Sjekk dette
Vi startet alle sammen med å få frem rygging og valgte oss ut et triks vi ville trene videre på. Jeg valgte rygge opp på ting. Det er stor forskjell på å ta den ene foten opp på noe høyt og så den andre enn det er å løfte begge på likt med sakte bevegelser. Dette prøvde jeg å fange, fordi sene bevegelser er bedre enn raske. De er tyngre å utføre og mer riktige for kroppen. Målet mitt er at han skal gå på hendene, men frem til da blir det korte økter for å styrke musklene. Det blir Spenst for hunder.
Dag 2:
• Bur leker!
• Lage en målsetning- hvordan bør den se ut og hva skal man ha med. Vi startet på den på Søndag men skal levere resten om en uke, jeg er nesten ferdig med mine skal bare gjøre de litt mer oversiktlig og tenke ut en bra fremdriftsplan.
• Til sist fikk alle 10 min hver med instruktør der vi kunne velge selv hva vi skulle fokusere på. Det var skikkelig gøy å sitte og se på de andre, hva de valgte og hvordan de trente, det var mange dyktige hundetrenere med på kurset og man lærer alltid mye av å se på de andre. Jeg ville fokusere på å gå en hopp bane med Nemo for jeg føler vi har satt oss litt fast når vi trener her hjemme, jeg vet ikke hvordan jeg skal gå videre. Fanny satt opp en dobbelboks og pekte ut en lett bane(4 hinder) vi kunne begynne med. Jeg har aldri våget å sette opp noen bane på egenhånd, men det gikk faktisk ikke så verst. Fremover skal vi fokusere på:
a) skyggehandling
b) Bygge mer verdi for hinderne
c) Trene inn alle one jump øvelsene
d) Trene inn positional cue
e) Bruke burleker sammen med agility

Lekse til neste gang er å trene inn 10 triks, 2 øvelser fra målsetningen vår vi skal fokusere ekstra mye på og vi skal trene bort den tingen vi irriterte oss over.(Hvis dere lurte på det er min ting at Kry ikke kan ligge stille(!) i buret og slappe av når vi er hjemme/på besøk. Enten så spinner hun rundt og herjer eller så piper og hyler hun, eller begge deler)
Jeg fikk også med meg et tips angående hverdagsfoten; ikke belønn for å unngå at hunden gjør feil, men belønn for at den gjør et riktig valg
Både når det gjelder fot (belønne idet jeg ser en annen hund så han ikke skal dra istedefor å vente og se om han velger å gå fot likevel og belønne det)og det å ligge i buret(belønne rett før hunden skal reise seg for at den skal bli liggende) Hundene lærer av å gjøre feil! Det viktigste er å ha tenkte gjennom på forhånd hva du skal gjøre om hunden gjør feil. Ha klare kriterier og tydelige konsekvenser for hunden. Går dere fot og hunden kaster seg frem er din reaksjon å gå bakover, hvèr gang hunden drar. I tillegg belønner du når hunden velger å gå fot med deg, i starten med godis etter hvert med miljø belønninger som lukteflekker eller hunder.

Ingen tvil om at jeg har lært masse og blitt utfordret på en del ting! Man trenger å bli utfordret hvis man skal tørre å utvikle seg. Takk Thomas og Fanny :)

5 comments:

Kari-Anne&Heidi said...

Hei!

Skikkelig bra kurs-rapport! Veldig morro å lese :o)

Høres ut til at dere har fått litt av hvert å bryne dere på, men slik bør det vel være ;o)

Kari Anne said...

Her var det mange tips å boltre seg i!

Dette med å la hunden velge riktig istedenfor å belønne for å unngå å gjøre feil er noe jeg tror bør innføres på et tidspunkt der hunden har fått erfaring hva den får belønning for.
F.eks Ayla og bjeffingen på folk. Til å begynne med MÅ frekvensen være skyhøy, for så å bli redusert til at hunden selv velger å la være å reagere med annet enn sladring. Som i går kveld, da jeg ventet henne ut etter at hun hadde sett at noen kom gående. Hun valgte til slutt å se på meg, og fikk jammen belønning for det! :-)

Men jeg syns det er så flott når du skriver sånne ting, for da blir man enda mer bevisst på hva man faktisk gjør. Jeg digger bloggen din, Siv! :-)

Har du forresten sett at Påskeeggene har kommet i butikkene?

Nina said...

Kul att läsa din rapport från helgen! Tack för att du hjälpte till att klicka när jag och Agera tränade fritt följ, det var mycket värt :D

Ha det bra, vi ses snart igen!

Therese said...

Så flott at du skrev så detaljert om helgen! Veldig morsomt og inspirerende å lese!

Lone said...

Å, din heldiggris, jeg er ikke bare lite misunnelig i det hele tatt!!!! ÅÅÅÅÅ