Sunday, February 3, 2008

Hjemme igjen

 
Hva har du der a`?
Da har Kry hatt sine første overnatting borte men jeg har vært i 30 års dag i Tønsberg. 1 natt på hotel sammen med gode venner og bursdagsfeiring til langt på morgenkvisten, det var skikkelig deilig med en ordentlig egotur. Ingen bekymringer eller ting som skal ordnes, bare gjøre akkurat som man føler for når man har lyst. Aasne overnattet hos Simon og Rikke og hadde det kjempefint, hun fikk nattdrakt med dinosaurer på noe som var skikkelig stas og fikk lagd fastelavensboller og herjet. Nemo har vært enebarn hos Julie og nytt all oppmerksomheten, han har fått ligge i sofaen og fått kos, vært på lang tur og herjet med en annen hund. Jeg har så snille venner :) Kry har vært hos verdens beste valpepasser, Elin. Der har hun fått miljøtrent på traktorer, sveising, hamring og vært på stevne. Snakk om service! Elin gikk LP1 idag og fikk 10 på lineføring selv om hunden hennes hadde vannhale. Det ble derfor ikke noe opprykk fordi hun ikke ville sette seg ordentlig på de andre øvelsene(noe som ikke var så veldig rart) men de fikk skryt av dommeren og jeg er sikker på de har opprykket neste gang de stiller friske og raske!

Jeg har begynt å ta med Kry ned på fotballbanen hjemme hvor vi trener og fokusert på å trene to hunder samtidig. En hund står bundet og får godbiter for å sitte stille og vente mens den andre blir trent. Det gikk kjempefint, selv om det var veldig vanskelig å ikke få være med å leke når jeg trente med Nemo. Samme problemet har jeg hatt inne med Nemo, han ligger fint i buret eller sengen mens jeg trener Kry, men når jeg sier "ta den" som er signalet på leken eller "fri" har han brytt og kommet bort til oss. Ikke så rart igrunn siden jeg har brukt fri signalet når det er hans tur til å trene. Idag fikk jeg endelig tatt tak i det og belønnet at han lå stille idet jeg sa fri signalet til Kry, det krever litt koordinasjon fra førerens side :) men det tok ikke mange repitisjonene før han skjønte det. Nå skal jeg ta det med ut og bruke bur leker på begge to mens jeg trener den andre.
Jeg skal også få trent enda mer verdi for å løpe inn i buret på signal for Kry. Nå går hun inn i buret når jeg blir passiv, kan sitte selv om jeg lokker med godbiter på utsiden og strør dem utenfor døren. Det neste vi skal trene på er
1.å sitte stille mens jeg tar på båndet,
2.lokker med leke og
3.mens jeg trener Nemo på utsiden

Det er så ufattelig gøy å trene med en valp, de tar ting så utrolig raskt! Jeg har også jobbet enda mer med rygging, å kunne jobbe med godbiter på bakken og begynt å sette signal på sitt. Nå har jeg også blitt utrolig flink til å ikke gi noe hjelp ved å flytte på meg, senke krieriene hvis jeg har klikket et par ganger for en ting og jeg ser allerede gode resultater. Men du verden hvor vanskelig det er å bare stå passiv når hun prøver et par ting, tar seg en runde og så kommer tilbake igjen! Jeg er jo vant til å ha flyt i treningen hele tiden og legge alt til rette hele tiden, men det gjør jo faktisk ikke noe om hun tar seg en runde inne, det får hun ingen belønning for likevel. Når jeg så ser at hun gir sjeldnere opp for hver gang blir jeg enda mer motivert for å fortsette (jeg hadde ikke gjort samme tingen om vi hadde vært på hundeklubben og hun hadde løpt avgårde for å belønne seg selv, men inne er det ikke så mye annet spennende å finne på)
Imorgen skal jeg begynne med kloss-trening og jobbe med å leke selv om jeg holder frem godbiter. Akkurat vil hun heller spise enn å leke hvis jeg holder frem begge deler så vi trenger å jobbe mer med verdi overføring.

Dette blir et utrolig langt innlegg, men jeg har så mye å skrive om :)
Vi har også trent mer på å ligge i bur inne og være stille, om natten og i bilen legger hun seg til å sove med en gang men om dagen mens vi går rundt i leiligheten vil hun ikke ligge der inne og være stille. Jeg må ha en hund som kan ligge og slappe av i buret uansett hva som skjer rundt, så idag har vi tatt ordentlig tak i det også. Til nå har jeg bare ignorert henne når hun har pepet i buret og lagt inn bein og leker når hun er stille, men det har ikke gjort så veldig mye, hun blir jo fortsatt belønnet ved å kunne sitte og kikke på oss og følge med når hun piper. Nå har jeg begynt å legge laken over buret når hun piper så ikke hun kan se ut, når hun er stille tar jeg det bort og når hun har vært stille enda litt til går jeg bort og belønner. Jeg fortsetter å gå bort og belønne med jevne mellomrom når hun er stille, men piper hun tar jeg over lakenet igjen og vi starter på nytt. Vi startet idag mens jeg holdt på å vaske opp og har fortsatt igjen nå når jeg sitter i stua og skriver og det funker så utrolig bra! Det viktigste fremover nå er å være konsekvent og holde på kriteriene mine så det går raskere for henne å forstå.

Jeg er så glad i den lille pirayaen min :)
Posted by Picasa

1 comment:

Simen said...

Etter det du har fått til i dag, synes jeg virkelig du har fortjent en slik "egotur" ^^ Jeg vil også ha en hund som ikke gir seg selv om ting blir vanskelig! "/ Tror du får komme deg til Bergen og lære meg konseptene her.. :P Hvordan er Canis sitt syn på dette, iforhold til klickerklok.se? Jeg spurte Anette på den første kvelden om hvor snill man brude være med kriteriene. Etter det jeg forstod skulle man senke kriteriene med en gang det ble for vanskelig for hunden. Med å gjøre det du gjør nå, oppnår du forsatt 80% regelen? :)

Her svaret på det du sa i bloggen min:

Tusen takk for et langt svar! Du er nesten som en onlin klikkertrener! ^^ Verdsetter virkelig at du hjelper meg.

I grunnen vet jeg ikke hva "riktig" pavlov på den øvelsen er. Går utifra at den er ca. normal? Jeg skal ihvertfall prøve å leke mellom øktene. :)

Når det gjelder lekingen: Er målet at man skal stå nesten helt stille mens hunden har det gøy, eller at man er skikkelig med å leke med hunden? Hvis jeg er med i leken, virker det som om Oliver liker det bedre. Jeg skal jobbe med omventlokking og doggiezen i morgen ^^ Du skal få se video, hvis du har lyst. :)

Hvordan får du fram vektforskyvning, og hva er egentlig fordelene med dette? Har sett på video av Missy hvordan hun drager bakover og dette er noe Oliver tiltider gjør. Jeg kan jo belønne det?

Tusen takk for at du følger med på hva vi driver med ;) Du er til stor hjelp, og jeg tar til meg alle rådene du gir meg. ^^

Ellers kan jeg godt hjelpe deg med dette med video og diverse. Vi kan kanskje begynne med det enkleste: Har du opptaksutstyr som du kan legge inn på pc(videokamera, fotoapperat e.l)? :)