Tuesday, March 11, 2008

Fri ved foten

Etter fri ved foten kurset har jeg tenkt lenge på å skrive en tekst av hva vi lærte. En del for å innvie dere i hva vi lærte og en del for å kunne huske det bedre selv og ha noe å slå tilbake til. For selv om jeg egentlig ”vet” alt dette, er det noe annet å få satt all kunnskapen i et system og kunne bla tilbake til det når jeg trenger det.

Det finnes flere ting å ta tak i med fri ved foten:
Innlæring
Bakdelskontroll
Utholdenhetstrening
Konkurransetrening
Proofing
Hvordan fører beveger seg

Innlæringen består av:

• Fokus
• Attityde
• posisjon

Vi startet med å gå bakover og fokuserte på disse tre tingene i denne rekkefølgen.
Fokus, hunden skal se på deg. Ikke stress med å trene at hundene skal se deg i øynene, da er det lett å få en hund som går for langt frem når vi begynner å gå fremover fordi den vil se deg i øynene. Hunden skal se på deg, eller mot deg.

Attityde er hvordan hunden ser ut når du trener. Har den spissede ører, høy, logrende hale og ser glad ut eller daffer den av gårde etter deg?
Lag deg et målbilde av hvordan du vil hunden skal se ut når du går fri ved foten. Skriv ned hva hunden gjør når den går en perfekt fri ved foten og gå ut og tren på de forskjellige tingene. Hva kan du legge til rette for så hunden får en gladere attityde? Kanskje du må øke farten bakover så hunden går opp i lett trav?
Hvis du trener på attityde, senker du litt på kravene for posisjon og bakdelskontroll for en økt eller to.(men ikke mer)
Ved posisjonstreningen skal hunden gå med hodet/skulder ved din venstre side slik at når vi snur og går fremover igjen er hunden allerede i riktig posisjon. I tillegg skal den gå med kroppen mest mulig rett og inntil din side. Belønningsplasseringen her vil ha mye å si, belønn ved hundens høyre skulder så den svinger kroppen inn mot ditt bein mens den er i belønningen.Samtidig med at man trener innlæring av selve fri ved foten trener man bakdelskontroll. Bakdelskontroll kan deles inn i to deler; enten for å lære hunden at den har en bakpart ved å trene rygging og balansering eller for å lære den innganger og å svinge inn bakdelen under vendingene. Les mer om innlæringen av bakdelskontroll med klossetrening her.

En annen del av fri ved foten jeg har lyst å ta med er proofingen. Fanny sa det bra under kurset. Hvis vi har trent inn fri ved foten med 100 forstyrrelser kommer ikke den 101 til å velte lasset, selv om man ikke har trent på akkurat den forstyrrelsen.
Legg ut mat på bakken og gå fri ved foten over, tomme bokser, flagrende bånd, mennesker, løpende hunder, rutiner før man starter, hvilken rekkefølge du tar holdtene, tempovariasjonene og hvor lenge man går av gangen. Hvor nær man går publikum og ringbåndet, hunden skal holde kontakten over overganger inn til banen(over et bånd, fra grus til gress, murkanter eller sagflis)

Det viktigste tror jeg uansett, og dette ble jeg minnet på under valpekurset jeg var på i går, er å gå videre når det går bra!
Ikke terpe på den samme tingen i det uendelige, noen ganger må man tørre å prøve selv om det ikke er sikkert det blir perfekt.
I går ble jeg tvunget til å snu og gå riktig vei under fri ved foten, trene holdt under marsj og vendinger til høyre. Det gikk ikke alltid bra, men det ble bedre! Best av alt var at jeg fikk et spark i r… til å gå videre, hunden kan jo bare jeg utfordrer den. Det er jeg som må ta ansvaret for å fortsette fremover.
Noe jeg ble skikkelig glad for var at hun var like intensiv og ivrig på slutten av timen som på begynnelsen, DET lover bra for vår lydighets debut i slutten av året.(Juhu, ambisjoner!)
Så har jeg jo faktisk satt opp på målsetningen at vi skal ha ganske mange meter fri ved foten og fine holdter og vendinger før 10 mai… så da er det er jo bare å øve videre!

3 comments:

Kerstin said...

Så bra Siv , dere er kjempeflinke. Du vil helt sikkert nå målene dine!Kjekt å se "lille"Kry som vokser og blir større.

heidi said...

Jeg blir kjempeinspirert av å lese på bloggen din!Masse nyttsom selv en garva lydighetsutöver kan ta til seg!man lärer så lenge man lever!kry ser ut som hun har et supert liv hos deg!det varmer mitt oppdretterhjerte!

Britt og Zelante said...

Supert innlegg!