Tuesday, April 1, 2008

Aasne 5 år!

Idag har det vært bursdag for Aasne som er blitt 5 år! Gratulerer!


Det blir bare gøyere og gøyere å trene med loppa. Det er noe het spesielt å trene med en valp, man kan liksom legge alt til rette for at det blir perfekt med en gang og fokusere på viktige ting som av og på knapp, hvordan man leker, gå pent på tur, rett intensitet i øvelsene og så går det hele tiden fremover, det er jo så mye lære!
Denne gangen har jeg bestemt meg for å sette på kommando mye tidligere enn jeg har gjort før og å begynne å baklengskjede før. Jeg tror det er utrolig bta at valpene lærer seg at noen ganger er det frivillig adferd som gjelder mens andre ganger må man vente på kommando. Jeg har foreksempel ventet til hun står stille et sekund før jeg sier sitt eller dekk og snart må hun vente mye lengre. Når jeg har gjort dette har jeg belønnet litt for stå først så den er rask å tilby og vi slipper at hun prøver veldig mye andre ting først. Om hun tilbyr andre ting eller tyvstarter før kommando står jeg bare passiv og venter, ingenting annet enn å stå blir belønnet med kommando, ei heller at jeg flytter på meg eller sier noe, dette trenger hun å lære selv. Vi har lagt på forstyrrelser med at jeg kaster eller lokker med godbit mens jeg sier kommando,hvis ikke hun får det til prøver jeg bare helt til hun skjønner ikke noe annet nytter enn å sitte eller dekke, først da får man løpe og ta godiset.
Baklengskjedingen var noe jeg kom på å teste tidlig etter en diskusjon med Thomas, jeg vil se om det har noen fordeler med seg å starte med dette tidlig. Uansett kan det ikke skade, hun må jo tidsnok lære seg å jobbe lenge uten belønning.
Vi har baklengskjedet apporten så hun kan løpe ut og hente, komme inn på plass og vente på takk før hun slipper, metall apporten også, hun blir helt gal når hun ser den :D

Idag testet jeg å kjede med musematte. Fra før av har vi bråstopp på musematte når hun løper mot meg. Vi startet med å lære henne target på musematten, så å bukke på musematten og så fikk vi vektforskyvning bakover på kjøpet når hun fikk større fart og større avstand. Da var det bare å plukke ut de beste og så hadde man en fikk bråstopp.
Så var det bare å sette kommando på utgangstilling og kjede sammen disse to momentene. Det ble en del testing i starten hvor hun bare løp rett inn til meg, men etter et par forsøk datt poletten ned og hun bråstoppet på target og hoppet inn på plass på kommando. Jes, vi har det første delmomentet til innkallingen! Og hunden min har lært de første leksjonene om baklengskjeding.

Kry er over gjennomsnittet glad i mat, hun gjør alt for å få tak i litt ekstra!
Da vi var og matet endene og jeg måtte holde brødet fast mellom knærne mens jeg tok bilder så hun sitt snitt til en gratis matbit. Jeg elsker utrykket hennes på dette bildet. Gi meg maaat!Og ja, hun er like intensiv som hun ser ut som her.Eller her som da hun luktet to gjenglemte forkuler i den nytømte forsekken, hun skyr ingen midler!

5 comments:

Simen said...

Gratulerer med etterskudd, Aasne! =D

Lille Kyr er bare best. :D

Anonymous said...

Gratulerer med dagen, Aasne!

linnanita said...

Kan du gratulere Aasne masse m dagen vedli på etterskudd....? huff, så flink jeg er...

heidi said...

Ja,det blikket til Lille kry,var ubetalelig!!haha,skikkelig ivrig på mat!

Anonymous said...

Hei:)
Takk for grattisen:) Vi ses på valpetreffet:D
Hilsen Andreas og Amy