Sunday, April 6, 2008

When Pigs fly

Jeg har nettopp lest gjennom boken med nevnte tittel og selv om ikke alt var like nyttig har jeg plukket ut et par punkter jeg har reflektert videre på.

Det som avgjør om en hund er lett å trene er hvor lett den er å belønne. Har du en hund som gjør hva som helst for en godbit eller en ball gjør det treningen betydelig enklere, men selv om du har en hund som liker bedre å stå med nesen i en grøftekant enn å jobbe med deg er det fullt mulig å trene med disse hundene også! Det gjelder bare å bruke alle ulempene til din fordel.

If you can’t beat them, join them!
Alle hunder liker noe og det er din jobb som hundetrener å finne ut hva hunden din liker, man kan ikke konkurrere med alle lystene til en hund, men man kan bruke dem!
Her er listen over aktiviteter min bc/engelsk setter på tre år liker:

1. Lukte
2, Løpe
3. Jage
4. Hilse på andre mennesker
5. Hilse på andre hunder
6. Spise
7. Bli klappet/kost med av eier
8. Ligge i sofaen
9. Leke
10. Barn som ler

Hvis dere kikker på listen er de øverste aktivitetene ting som ikke involverer eieren en gang, disse kommer først lavere ned på listen og det får meg ofte til å føle hunden min ikke er laget for lydighet, han er treg og vanskelig å motivere. Når man tenker slik må man se for seg, hvordan ser egentlig hunden min ut når han gjør noe han virkelig liker?
Når min hund får løpe løs og jage blir han aldri sliten. Han kan holde høy fart over lange trekker og han gir seg aldri.
Atferder er alltid to sider av samme sak, dårlige sider kan snues til noe bra, man må bare lære å bruke dem til sin fordel Hvis jeg kan få samme motivasjonen for lydighetstreningen har vi kommet et langt stykke! Det går, men det krever en del arbeid.
Mulige løsninger
Nr 1: Belønne hunden med noe jeg vil han skal gjøre, som å komme på innkalling med noe hunden vil gjøre; løpe etter fugler.
Koker det i topplokket når hunden ikke følger med på deg under treningen kan du bruke litt ICE
Identifiser hva hunden din interesserer seg for
Controll få kontroll over tingene så hunden bare kan få dem gjennom deg
Exchange Bytt så hunden din får sjansen til å gjøre en av de aktivitetene dèn vil mot noe du vil den skal gjøre først.

Har du en hund som ikke vil gå fot når dere er i skogen kan du bruke det hunden vil(gå med nesa i bakken) som belønning når den har gått et par steg fot. Man startet med veldig få steg, men når man bruker en så bra forsterker kan man øke kriteriene ganske raskt.
Man kan tenke seg en omgang kortspill hvor hunden din sitter med alle atferdskortene og du sitter med alle konsekvens kortene. ¨
Hunden spiller ut et kort: Trekk i båndet. Du ser hunden og spiller ut ditt kort: stopp og gå bakover bort fra dit hunden din vil.
Hunden tar en sjanse og spiller ut kortet: gå med slakt bånd og se på mor, du høyner og kaster ut ditt kort: Få lov å løpe bort til flekken.
Slik går det frem og tilbake helt til hunden din skjønner at den eneste strategien for å vinne dette spillet er å kaste ut gå pent i bånd kort så fort og ofte den bare kan slik at du legger ut dine ettertraktede gå og spring kort.
Enkelt, men det vanskeligste er å holde på reglene for kortspillet. Hvis man noen ganger kaster ut fortsette fremover kortene når hunden drar tar det lang tid før hunden skjønner strategien for spillet fordi reglene forandrer seg.
Ikke spill Tommyball når du trener hunden din!

Nr2: Jeg kan bruke punktene øverst på listen til å gjøre at punktene nederst på listen kommer høyere opp.
Premack prinsippet; man bruker noe hunden gjerne gjør til å belønne noe hunden ikke så gjerne gjør.
Når vi er ute i skogen der det er mye fugl, bruker jeg det å gå fremover mot fuglene som en belønning når han spiser mine godbiter.
Man kan jo fint belønne med det hunden vil ha i de fleste tilfellene, men i noen tilfeller er det praktisk å kunne bruke godbiter som både tar kortere tid å servere og er mer trygt enn å slippe hunden løs så den kan jage. Derfor passer jeg på å trene på at i alle situasjoner der hunden ikke vil ha mine godbiter (idet han får øye på en annen hund, når vi får besøk og han vil hilse, ute i skogen med mange lukter eller på torvet blant alle duene) han må spise dem for å få komme til det han vil ha..
Jo flere ganger jeg gjør dette, jo høyere verdi vil mine godbiter få.

Dette kan også gjøres gradvis slik:
Vi er på en helt ny plass med masse nye lukter.
1. En utg stilling = fri til å gå og lukte
2. 5 utgstillinger som blir belønnet med godbiter = gå og lukte
Så kan man øke antall godbiter hunden må jobbe for helt til den kan jobbe en hel økt før den får sin slutt belønning: gå og lukte.

Siden dette innlegget kommer til å bli uhyre langt, kommer jeg til å legge ut resten en annen dag. Da kommer jeg til å skrive mer om hvordan man kan bruke burleker på en pigs fly hund og andre nyttige øvelser man kan trene på

4 comments:

HÅKON GROVEN said...

Oj så bra!! Å lese denne postinga var litt av en start på dagen :)

Nå er jeg våken!

Kari Anne said...

Du er så flink, Siv! Digger når du skriver sånne lange informative innlegg :-D

Annepanne said...

Hei! Fant bloggen din gjennom klickerklok. Dette var litt oppmuntrende lesing:-) De siste to dager tror jeg nesten jeg har klart å avlære hunden min alt hun kunne, og finner "ingenting" som motiverer. Men nå er jeg topp motivert for å tenke nytt og finne nye belønninger. Jippi:-)

Anonymous said...

Meget bra skrevet, Siv! Er det noen som har erfaring med Pigs fly-hunder så er det deg :-)

Noe å filosofere over: Hva er best? Å kjøre gjennomført Doggie-zen på alle typer "forstyrrelser" hunden har lyst på, eller lære hunden å overse forstyrrelsene (gjennom teknikker som motbetinging eller å få så bra flyt på adferdene dine at de fungerer selv med giga-lukteflekker på appellbanen). Eller hvordan bør man eventuelt fordele treningen mellom disse to strategiene?