Sunday, July 27, 2008

Innkalling med stå

Jeg har jo tidligere trent litt på stå på target(eller skli på target) til innkalling med stå, men jeg har også fundert på hvordan man kan få det frem frivillig ettersom det da vil være lettere å gå tilbake og shape frem raskere stopp eller bedre teknikk. Jeg tenker også at det vil være lettere for hunden om man har forsterket den mange nok ganger for å stoppe på avstand av seg selv før man legger på kommando.
Det fins flere ulike måter å trene innkalling med stå på, og det er ikke sikkert at det er bare en som er den beste. Jeg tror vi må trene på flere av disse metodene avhengig av hva man trenger mer av.
1. Target
2. baklengskjede stå
3. belønningsplassering
4. late som man kaster ball
5. doggie zen
6. bra stimuluskontroll og liten latenstid

Eller som jeg har testet etter vi var i Oslo sist; stå ved hjelp av rygging. Hvis det er to ting jeg syns er viktig en valp lærer seg så er det å rygge (langt og med trykk) og burleker. Mer om rygging her. Hvis man trener mye rygging får man det igjen når man skal trene avstandskommando, stå under marsj og også innkalling med stå.
Dette har jeg gjort:
Jeg begynte med å få frem ryggingen igjen slik jeg vil ha den, hun skal ha så pass god fart når hun rygger at hun trykker ifra for å få starte. Jo sikrere rygging man har, jo større fart vil man få. Hunden skal rygge rett bakover og ikke stoppe før jeg belønner. Jeg har lagt mye tid i å få ryggingen langt nok bort fra meg. Jo mer verdi jeg legger i å være et stykke unna meg, jo lettere vil det bli å få til signalkontroll på avstand istedenfor at hunden kommer til meg for å utføre atferden.
Når jeg har fått ryggingen langt nok bort fra meg har jeg satt fra meg hunden, gått ifra og fridd den ut. Da vil hunden ganske raskt mens den er på vei mot meg tilby det den fikk belønning for sist; rygging og da begynner moroa.
Noen hunder som har bygget mye verdi for å løpe og sette seg i utgangstilling vil kanskje prøve dette flere ganger(nemo gjorde det) da gjelder det å ha tunga rett i munnen og vite når du skal feile hunden og når du bør gå tilbake til å trene mer rygging.

 

Med Kry begynte jeg ganske raskt å øke kriteriene for når hun fikk belønning og ikke. De første gangene begynte hun å rygge når hun var ganske nær meg, men ettersom jeg økte kriteriet for hvor langt unna hun skulle starte å rygge gikk det ganske raskt til å få det frem tidligere. Idet jeg satte henne opp, gikk jeg ifra og bestemte jeg meg for hvilket punkt hun skulle rygge ved og slik gikk det til.
Nå begynte jeg å belønne fine stopper, altså jeg belønnet bare litt tidligere enn de andre gangene hvor jeg ventet til hun hadde tatt et par steg bakover i tillegg, og så la jeg på kommando.
To av de viktigste tingene jeg gjorde var å variere veldig ofte hvor jeg stod, hvilken retning hun løp i og hvor langt ifra jeg gikk ganske tidlig. Når jeg nå har begynt å sette på kommando bruker jeg samme fremgangsmåte som jeg har skrevet om tidligere. Jeg gir kommandoen før hun har tenkt å stoppe og så prøver jeg å forandre mest mulig slik at det bare er signalet for å stå som er det samme. Jeg kommer også til å blande inn andre kommandoer ganske raskt ettersom jeg vet hun har lett for å bare gjøre det første og det beste hun kommer på når hun blir for het. Foreløpig ser det veldig bra ut og jeg gleder meg til å jobbe videre og se hvordan det blir til slutt, kanskje det kommer en film også 


 


 
Posted by Picasa

3 comments:

Therese said...

Åh, denne bloggen er så kul! Spennende tanker om innkalling med stå! Jeg ønsker meg veldig film! Også ble jeg i veldig godt humør av tanken må treningshelg i det nye huset ditt når det blir ferdig. :D Misunner deg ikke all jobben med det da, men det må bli superfint når det står ferdig!

Malin said...

Hejhej!
Tänkte bara kika in och höra hur det går med min fina mössa. Vi har ju trettio graders värme här nu och ändå är det lite kyligt om huvudet. ;)
Nej .. men i höst åker jag till kallare trakter. Hinner den bli klar tills september?
Ha det fint!

Nina said...

Kjempe godt skrevet innlegg, informativt og lettlest!! Disse setter jeg STOR pris på!
Mvh