Wednesday, August 6, 2008

Hva gjør du når hunden drar i båndet?

Det fins utallige råd for hvordan man skal få hunden til å slutte å dra i båndet, men egentlig er det ganske enkelt, er det ikke?
Det første vi gjør i all hundetreningen er å tenke omvendt, du skal finne ut hva hunden SKAL gjøre istedenfor hva den ikke skal gjøre.

Jeg foretrekker at hunden går ved siden av meg, om man velger venstre eller høyre side får være en smakssak. På venstre side får man skapt mer verdi for å gå konkurransefot ettersom hunden får mange belønninger ved din venstre side, om man velger høyre side skaper man et tydelig skille for hunden når den skal gå hverdagsfot eller når den skal gå konkurransefot. Det er også noen som velger at hunden bare skal gå i slakt bånd, men jeg syns det blir ekstra tydelig for hunden hva den skal gjøre om man velger èn posisjon den skal holde seg til.

Når jeg trener inn hverdagsfot fokuserer jeg på fire forskjellige punkter.
Adferd
Attityd
Belønningsplassering
Konsekvenser

Adferd
Get the behavior! På noen hunder og spesielt valper er det lett å fange når de går fot, på andre hunder, gjerne voksne hunder eller større valper som har en lang historie av å dra i båndet og befinne seg langt fra din venstre side kan det være lurt å starte med å gå baklengs, bruk noe av samme fremgangsmåte som i denne artikkelen men fokuser mest på plasseringen til hunden. Når så det funker er det bare å starte å gå fremover og belønne rikelig, gjerne for hvert steg.
Dette er en perfekt måte for hunden å jobbe for middagsmaten sin, du trenger ikke gå særlig langt og hunden lærer seg at ingenting kommer gratis.

Attityd
Når jeg trener på at hundene mine skal gå hverdagsfot vil jeg at de skal gå i skritt med en avslappet attityd, de kan gjerne se fremover istedenfor på meg, igjen det er posisjonen som er viktigst. Å få denne attityden får jeg ved å trene hverdagsfot når hunden er sliten, har fått løpt fra seg eller trent litt på forhånd. I tillegg bruker godbiter med lav kvalitet og belønner eller mater hunden uten noe mer styr. Jeg vil ikke at hundene skal gå med noen forventning slik de gjør under fri ved foten hvor de skal se glade ut, være aktive og følge meg med en glad attityd. Man kan gjerne belønne idet hunden sakker av litt, får ned tempoet og slutter å prøve veldig.

Belønningsplassering
Belønn alltid på den siden hunden din går på og gjerne langt bak, det er mye bedre hunden går for langt bak enn for langt frem. Bruk noe av den samme belønningsplasseringen som under fri ved foten.

Konsekvens
Så hva gjør du når hunden bryter posisjonen og går for langt frem eller kaster seg frem mot en lukteflekk?
Konsekvensene bør være avhengig av hva hunden gjør og hvorfor den gjør det.
Går hunden for langt frem bør du ta den rolig tilbake i halsbåndet før du starter å gå igjen, stoppe opp til hunden finner posisjonen igjen eller rygge bakover til hunden følger etter deg.
Om hunden derimot raser av gårde eller henger i båndet fordi den vil bort til en lukteflekk eller en annen hund kan du bruke sterkere kost som å gå fot den andre veien til hunden igjen går med en rolig attityd. Graden av konsekvenser avhenger av hvor sterkt hunden vil ha det som er lengre fremme, jo sterkere hunden vil frem jo sterkere konsekvenser.
Det viktigste er likevel å huske på å belønne ofte nok i starten, jeg tror det er her de fleste blir sittende fast. Det nytter ikke å bruke timeout eller strenge konsekvenser for å få hunden til å slutte å gjøre noe så lenge den ikke vet hva den skàl gjøre.

Ikke belønn for å være grei, jo mer svart hvitt kriteriene dine er jo raskere går det for hunden å lære. Hvis du belønner selv om hunden stadig går et skritt eller to for langt frem vil du få en hund som holder seg der fremme. Belønn når hunden tar et valg, hold tilbake belønningen litt og se hva hunden velger. Holder den seg hos deg eller fyker den av gårde med en gang?

Det er to ting som er spesielt viktig; hunden SKAL spise belønningen du presenterer, ellers går du bakover mens du fortsetter å holde frem godbiten helt til hunden tar den, før du går fremover igjen. Vi vil ikke ha hunder som sier; ” vil ikke, trenger ikke!”
HVER gang hunden går ut av posisjon holder den igjen eller går et par steg bakover til hunden følger etter deg igjen. Nøkkelen til suksess er å være konsekvent.

2 comments:

Anonymous said...

Du må være den flinkeste bloggeren jeg kjenner. Jeg har akkurat postet mitt månedlige innlegg.

Kristine said...

Utrolig fint innlegg! Har nemlig lånt meg en hund nå. Hatt han siden fredag og skal ha han en stund framover. Dette for å se om jeg er klar for alt ansvaret som følger med "kosen" man får av å ha hund. Det er en drever som blir brukt i jakt innimellom. Hjemme står han i luftegård og uten bånd. Det har da blitt en stor utfordring for meg (og han) å ha på seg bånd og ikke få lov til å lukte og løpe der han vil. Vet jo ikke helt hvordan jeg burde takle det for å lære han at det ikke er slik han skal gå når han er i bånd, men har hørt meg litt rundt hos hundeeiere og prøvde ut et nytt type bånd i dag. Gikk i 1 og 1/2 time og i 30 minutter av turen gikk han fot! :D Var som et "mirakel". Men, så leste jeg det du skrev om godbiter..at dem SKAL spise den når du gir det til dem etter at dem har gjort noe bra. Men han ville ikke ha den 3. han fikk..jeg tenkte det var fordi han enten fortsatt var mett (2 og 1/2 time etter mat)eller at han ikke likte dem..? Hva gjør jeg da?

Kristine