Wednesday, April 30, 2008

Stå!

Idag fikk vi trent videre på stå under marsj mens vi ventet på at kurset vårt skulle starte. Snille ville Elin hjalp til med å filme og ta bilder imens. Takk!
Det er mange som syns stå under marsj er den vanskeligste øvelsen, men egentlig er det ikke det. Hvertfall ikke hvis man går gradvis frem og bygger på hundens egenintiativ.
Jeg starter med å belønne et par ganger for at hunden står foran meg, så begynner jeg å bevege meg bakover mens hunden følger etter. Når det ikke vanker noen belønning for å følge etter vil hunden prøve det den siste ble belønnet for;stå.
I starten bruker jeg klikker for å markere akkurat idet hunden stopper, men etter hvert som hunden forstår konseptet blir det å ta frem godbiten både en forsterker og et signal om å fryse i posisjon(omvendt lokking)
Når hunden kan dette mens jeg går baklengs starter jeg med å gå sidelengs. På noen hunder er dette et fint kriterie, mens på andre kan man hoppe rett til å gå fremover med hunden på siden. Kry som har trent mye bakpartskontroll justerte seg bare inn til siden når jeg gikk sidelengs, så med henne hoppet jeg over det trinnet.
Om man vil bruke en markør eller omvendt lokking idet hunden stopper får bli en smakssak. Jeg har brukt litt begge deler, hvis hunden vet den skal bli stående når du holder noe fremfor den er det bare å kjøre på. Husk bare at omvendt lokking også er en hjelp som skal bort til slutt.
Når hunden stopper ofte og uten å ta noen ekstra skritt når dere går fremover er det bare å kjøre gjennom oppskriften på hvordan man setter på signal.
Legger ut noen bilder og en video for å vise litt hvordan vi har trent det.

6 comments:

Simen said...

Så flinke dere er!! =D At hun klarer å konsentrere seg med alle de bilene, Elin som snakker og alt - det tyder godt!

Åh, det er så spennende å følge dere fremover.

Fanny said...

Ser skitbra ut! Keep up the good work och ha en bra 1 maj! :)

Elin said...

Det er kjempegøy å se dere i aksjon! Kry er virkelig knallflink!

Anneli said...

Flinke dere er! Jeg har også jobbet inn stå på den måten du beskriver, og fikk det fint til at hunden stoppet når jeg også stoppet, men klarte det ikke når jeg gikk videre. La etterhvert en leke bak, kommanderte stå og fri i nesten en lyd, så Marte føk bakover mens jeg fortsatte framover. Men vet ikke om det bikker over til lokking jeg? Loppa di har i allefall skjønt det!

Kari-Anne&Heidi said...

Enig! Stå-øvelsen er heller ikke etter min erfaring særlig vanskelig å få frem. Men det er som sagt lurt å få fanget den eksakte muskelkontrollen med en klikkerlyd i starten. Og deretter kvalitessikre den med omvendt lokking så fort som mulig.

Maria said...

Så roligt att se dina filmsnuttar! Jag blir inspirerad och plötsligt förstår jag hur enkelt det är!