Monday, July 14, 2008

Første kursdag i Oslo er over

Vi startet inne med litt teori hvor vi gikk igjennom hvordan man kan håndtere og trene på overganger fra belønning til nye repetisjoner og fra uteblitt belønning til ny repetisjon for å få minst mulig dødtid og mest mulig effektiv trening. Noen av dere som har hunder som leker kjempebra, men begynner å lukte i bakken, kikke på de andre hundene eller stiller seg opp passive med ryggen til deg med en gang du avslutter leken og stiller deg opp til neste repetisjon? Thomas kaller det å få hunden tilbake i tiggemodus.
Øvelsene vi gjorde kunne for eksempel være å klikke for kontakt, kaste en godbit og vente til hunden igjen tar kontakt før du kaster en ny. Når man kaster ting på bakken krever det mer av hunden for å få opp fokus igjen enn om man bare gir fra hånden og ganske raskt vil man se hunden bli raskere på å ta kontakt fordi det er eneste måten å få en ny godbit på. Jeg har også tenkt å gjøre det samme når det gjelder hunder som løper eller sauer eller andre forstyrrelser, kaste en godbit så hunden blir stående med ansiktet mot forstyrrelsen og vekk fra meg og så belønne at hunden slipper forstyrrelsen og velger meg istedenfor. Det er nemlig uhyre effektivt å time belønning sin så man kan forsterke akkurat idet hunden gjør et valg fordi det ligger så mye mer informasjon i det enn om man bare belønner at hunden kan holde fokus til tross for forstyrrelser.
Les Marias innlegg om hvordan man kan trene inn en pålitelig innkalling.

Signal kontroll
Vi jobbet også videre med signalkontroll og å kunne skille på ulike kommandoer. Kry har hatt en tendens til å henge seg opp og kaste seg inn i den første og beste posisjonen hun kommer på. Det er ikke hver gang hun gjør dette og som regel hører hun etter, men innimellom hvis vi trener på sitt og dekk er det akkurat som hun bare stenger av og kan kaste seg ned i 5 dekker etter hverandre til tross for at jeg har kommandert sitt og hun ikke har blitt forsterket for dekk.
Vi snakket litt om hvordan vi kunne løse det, blant annet om det var noe jeg gjorde som forsterket at hun henger seg opp. Skal jeg gi feil signal eller ikke, hvordan skal jeg reagere når det blir feil, hvordan skal jeg legge opp treningen uten å curle henne og når kan man begynne å stille krav om at hunden skal skille på ulike signaler. Her er hva vi kom frem til; Kry har mye verre for å konsentrere seg og høre etter om leken er fremme, om jeg bruker aktive belønninger eller om signalet kommer for raskt. Jeg begynte å belønne rolig når hun kom seg ned på jorden igjen og stod passiv foran meg. Et par belønninger for dette før jeg gir kommandoen når jeg ser hun er konsentrert. Vi startet med det signalet hunden var dårligst på, i mitt tilfelle ble det på plass, etter å ha satt det på signal på nytt begynte jeg å blande inn signaler jeg vet hun er god på. For eksempel på plass- på plass- dekk. Når vi gjør det slik får vi en hund som hører etter på hvilke signaler som blir gitt istedenfor å bare bli repetisjonsklok og kaste seg inn i den posisjonen som sist ble forsterket med en gang vi åpner munnen. Ganske raskt blandet jeg inn flere signaler for at hun ikke skulle ha så lett for å gjette som hvis vi bare bruker to. Dette fungerte utrolig bra og hun ble mye bedre på å virkelig høre etter på hva jeg sa. Om det ble feil gikk jeg ut av posisjon en gang for å vise at det var feil, men om hun likevel fortsatte ble jeg stående passiv om ventet til hun selv stilte seg foran meg igjen. Etter hvert i treningen belønnet jeg bare med lavkvalitets forsterkere som fri om hun kom litt skeivt inn i utgangstilling og rettet seg opp selv eller om hun etter å ha lagt seg først hoppet rett opp i sitt. Vi vil jo hunden skal gjøre rett på første forsøk, men også signalisere at det var riktig posisjon den valgte.
2 comments:

Lise said...

Artig å lese, nå begynner jeg faktisk å forstå mere av det du skriver om :-). Kos deg videre på kurs :-)

Camilla och Imma said...

Att det skulle ta sådan tid att leta upp din blogg... :-)

Informativ och spännande läsning, nu när jag väl är här.

Tack för introduktionen till burlekar på Kennellägret (på Kronbacken). Jag ska till Son för att gå en heldagskurs nästa fredag, och jag gläder mig mycket till det.

Lycka till med all träning och framtida tävling. Vi kanske ses framöver!

Hälsningar Camilla och Imma